Follow by Email

diumenge, 24 d’octubre de 2010

oli de llentrisca


Aquí teniu una peça del que els arqueòlegs consideren un molí de fer oli de llentrisca, una pràctica que va durar des dels temps talaiòtics al segle XX. Cosme Aguiló en coneix al menys tres, però l'únic informador que tenia localitzat que n'havia fet, va morir abans de donar-li'n detalls. Algú en pot donar informació? Inclouré les poques dades que he pogut obtenir al "Llibre d'Oli", que esper donar a la imprempta abans de Nadal...

2 comentaris:

Tomás ha dit...

Sabeu si s'oli ho treien de ses fulles o de sa fruita de llentrisca? Es tracta de la "mata" tan coneguda a Mallorca?
Sabeu quina part manca del molí: una pedra rodona o trull, o una màniga de morter? Hi ha informació sobre la utilitat de l'oli de llentrisca: medicinal, cosmetic o alimentàri?

joan mayol serra ha dit...

L'oli es feia de la fruita, la llentrica, efectivament de la mata mallorquina. Crec que la peça que conserva en Cosme és la base sobre la qual es premsava, el regeró que es veu seria per escolar el líquid. L'ús, pel que he llegit, devia ser sols combustible, per a llums (i molt antigament, per a untar a la pell)