dijous, 27 d’octubre del 2011

Un llibre, reflexions i homenatge


La Conselleria de Cultura (no em vull molestar a sercar-ne el nom actual, ja s'ho faran!) acaba de publicar un llibre magnífic: diversos assajos sobre D. Llorenç Garcias Font, apotecari d'Artà, un gran naturalista i una persona amb inquietuds culturals i socials extraodinàries. La presentació, al col·legi d'apotecaris, va ser de gran interès, i una primera fullejada al volum ja em permeten recomanar-lo amb entusiasme.
La part biogràfica ha estat recopilada per una seva besnéta, que no el va conèixer, i que ara el coneix millor que molts que el tractàrem. La cosa m'ha generat una sensació curiosa: aquesta jove té un 12,5% dels gens de D. Llorenç (un 12,5% de la seva identitat?) però el temps va obrir entre ells una bretxa insalvable. Tanmateix, la seva dedicació i interès ha fet molt per perpetuar el record d'aquest home admirable.
L'arxiu de D. Llorenç ens permet avui conèixer la seva correspondència, amb personatges de la talla de Jordans, Maluquer, Margalef, l'ornitòleg Goethe i molts d'altres. Per cert, el llibre inclou amb notes a peu de pàgina magnífics resums biogràfics d'aquests contactes de l'apotecari. No era una figura solitària en un poble allunyat de ciutat, sinó una persona amb unes vivències (Als 17 anys participava a Barcelona a la fundació de l'actual Institució Catalana d'Història Natural) i una trajectòria reconeguda entre molts savis del segle XX.
El vaig conèixer com a naturalista (dels "vells" membres de la societat d'història natural va ser quasi l'únic que veia amb bons ulls les inquietuds d'aquells jovenets que es volien menjar el món en els anys 70) sense imaginar les seves curolles socials i culturals. Les seves iniciatives per millorar les pràctiques agràries artanenques, les finances populars, la cultura pròpia, són exemplars. Al llibre es recull l'episodi de com va rebutjar la medalla d'Alfons X el sabi per no acceptar cap distinció de la Dictadura. Un home ferm i d'admirar; un honor haver-lo tractat i un error no haver aprofitat més i millor el seu mestratge.