Decidírem, fa unes setmanes, alleugerir una mica la saturació de Mallorca i aprofitar un viatge "professional" (hi ha jubilats no retirats!) a França per visitar les coves ornamentades més importants.
Vos faig un resum, tanmateix un poc llarg, però que podria ser-ho molt més. Ha estat una setmana intensa, amb bastanta carretera i compensacions gastronòmiques (bona part de les coves són al Perigord), en les quals no entratrem.
(Museu de Eyzies)Ha estat una visita evidentment turística, que ens ha deixat un pòsit d'admiració i d'emoció que encara estam païnt. Transcriure aquí una crònica detallada del que es pot veure i sentir en aquest itinerari seria massa llarg, però sí que vull fer-ne unes notes, que comencen amb un consell sincer: els que no hi heu estat, anau-hi. Qualsevol persona que tengui interès en la natura, en l'art o en la història viurà en aquestes coves estones inoblidables. Les visites no tenen cap dificultat: a la majoria de localitats cal reservar l'entrada per via informàtica, els guies són professionals ben competents i els grups, limitats.
Un detall: per motius ben justificats, no es permet fer fotografies de les pintures (excepció feta d'algunes rèpliques), de manera que la immensa majoria de les imatges que inclouré en aquestes notes són baixades d'internet. A les webs de cada cova en trobareu moltes més, aquí sols he volgut incloure les més essencials i que m'han interessat de manera especial.
COVA DE CHAUVET O PONT DE L'ARC, CÒPIA DE LA MÉS ANTIGA.
Aqueta cova, descoberta el 1994 no es visita per motius de conservació. La rèplica és, però, sensacional! Recrea el recorregut, el relleu de les parets i, evidentment, les pintures. Vos aconsell el documental de Werner Hergoz, "La cueva de los sueños olvidados". Els cavalls de la figura 1 són una de les seves obres mestres. Els primers artistes hi treballaren fa 36.000 anys, per tant hi ha més temps entre Chauvet i Altamira que entre Altamira i nosaltres! Aquí teniu algunes de les imatges més magistrals: lleons de les cavernes (per les pintures, sabem que no tenien melena), rinocerons llanuts, bisons...
La cova era utilitzada pels onsos de les cavernes, més grans i poderosos que els onsos actuals europeus. No varen ser gaire dibuixats, però "quand même"...
El més notable d'aquesta cova és la profusió de mamuts dibuixats o gravats, tot i no ser la única espècie representada. El pigment negre és òxid de manganés, i el dugueren d'un jaciment situat a 450 km.
El plafó inclou restes del dibuix d'un bisont datat en - 20.000 anys. També s'hi observen urs, bissons, mamuts...
Una curiositat geològica: les perles de calcita (sembla que formades en un procés càrstic similar al que genera les perles als mol·luscs). La "baldufa", una perla presonera de més acrecions de calcita, és un exemplar molt singular.
Les figures zoomorfes són presents, però sense l'interès de les d'altres coves, per a un visitant no especialista. Hi ha bisons, cèrvids i cabres.
Bisó dit acèfal. Les condicions de conservació no han estat tan bones com en altres cavitats.
La visita acaba davant un panell amb més de 150 mans, algunes de nins, com les de la foto.
Com és possible que les coves fossin visitades per turistes al menys des del segle XVII, i ningú hi reparas? De fet, hi ha dues mans, magnífiques, dites del descobriment, situat al 1906. El guia creu que eren conegudes, però primer ningú les creia antigues, i desprès, a la vista de la duresa dels atacs als descriptors de pintures prehistòriques -com per exemple els rebuts per Sanz de Sautuola, tractat de falsificador- ningú gosava...
En qualsevol cas, tenir davant les empremptes dels re-re-re...-besavis és corprenedor.
Fotos tretes de la visita virtual a la cova, on consten els autors.
https://grottesdegargas.fr/visite-virtuelle/
MAS D'ARZIL, LA IMMENSA
Mas d'Arzil és un túnel natural enorme (50 x 50 x 420 m) per on passen un riu i una carretera! El centre de recepció està construit dins del túnel, i les visites s'enfilen per diverses galeries. Les decoracions són discretes, però la cova excel·leix pels materials arqueològics que s'hi han descobert, dels quals es poden veure rèpliques in-situ i alguns dels originals al petit museu del poble.
S'entèn que l'immens abric era un lloc molt favorable per a l'ocupació humana en certs periodes de l'any. Ha estat excavada des de meitat del segle XIX. Té pintures o gravats de bisons, cavalls, cèrvids, cabres, peixos...
La peça que més sorprén és aquesta:
Es tracta de dues representacions de cabra salvatge gravades a una dent de catxalot. Som, recordem-ho, a 150 km de la Mediterrània i 230 de l'Atlàntic. Evidentment, la capacitat nòmada d'aquells avantpassats era gran, i també pot haver arribat per intercamvi. En qualsevol cas, un objecte magnífic.
Una altra obra sensacional és un propulsor que representa una femella, tal vegada de cervol o isard, girada cap al darrera, observant el seu propi part.
El més interessant del cas és que propulsors molt similars a aquest, pràcticament idèntics, s'han trobat en altres coves pirenenques.
Un altre objecte magnífic, de gran qualitat artística, és el cap de cavall:
I una bona referència, per acabar:
https://grottesarcheologies.com/le-mas-dazil/
BEDEILHAC, EVIDÈNCIES DE DEGRADACIÓ
Una altra gran cova, imponent, coneguda des de temps immemorial, sempre oberta i visitada. L'abé Breuil hi va fer la primera descoberta de pintures prehistòriques de la zona, i també la va estudiar Carthairac. Els usos inadequats de la caverna han fet desapareixer moltes d'aquestes pintures, de les quals sols es conserven les reproduccions que en feren aquests arqueòlegs a principis del segle XX, ni tant sols imatges fotogràfiques!
Algunes de les que queden:
Als anys 40, uns 300 m de l'entrada de la cova varen ser pavimentats, per fer-ne un ús industrial en temps de guerra.
Una visita interessant, i que permet comprendre millor la fragilitat d'aquest patrimoni i la necessitat de restriccions que estan totalment justificades.
NIAUX, UNA ALTRA JOIA
Es considera, amb justícia, una de les millors coves magdalenianes per la qualitat i estat de conservació de les pintures. Atès que altres obres mestres de l'art parietal (Chauvet, Lascaux, Altamira) sols són visitables en rèplica, és probablement la millor cova on encara avui es poden contemplar les figures originals.
I val la pena!
Totes aquestes figures són visitades, a més d'altres tant zoomorfes com de signes. Una de les més singulars, però, és a una sala tancada: l'única representació paleolítica d'un mustèlid (un mostel, concretament, segons la interpretació oficial) que es coneix.
Un defecte, per al meu gust: l'enorme andròmina de ferro posada a l'entrada, per cobrir el centre de recepció. No té cap altra funció, i des de dins, amaga una gran part del paisatge entorn de la cova. Opinió meva, un obstacle visual sense cap altre sentit que la glòria de l'arquitecte i dels "elus" que finançaren l'endemesa.
https://www.sites-touristiques-ariege.fr/grotte-de-niaux/
__________________________________
Fins aquí el nostre viatge. Hem quedat lluny de veure-ho tot (hi ha desenes més de coves visitables), i caldrà tornar. Ens va quedar pendent la darrera rèplica oberta, el passat mes de juny: la de la cova de Cosquer, a Marsella, descoberta per un submarinista fa 30 anys, amb 300 m de túnel submarí per accedir-hi. Sembla que la rèplica, al port de Marsella, és sensacional (com les que hem visitat). Justament la setmana que forem per allà estava tancada, però ja miram de trobar data per anar-la a conéixer. Hi ha, entre altres, representacions de l'alca gegant i d'un vellmarí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada