dissabte, 7 de febrer del 2009

LA FOTJA MITRADA


Aquí teniu un retrat d'una de les primeres fotges banyudes mallorquines des del segle XIX. Amb les dessecacions de s'Albufera i del prat de Sant Jordi, i els abusos cinegètics, l'espècie es va extingir a l'illa, probablement abans del 1900. Fa quatre o cinc anys, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, n'hem duites a s'Albufera, on ja crien. Que lleig, el nom, banyuda! Atès que hi ha tradició de bisbes valencians a les Balears, i que l'afegit porprat al capellet de l'au pot recordar una mitra, hom es temptat de proposar un neo-nom per a les recuperades fotges: fotja episcopal, o fotja mitrada. Vos agrada?

Anau a veure-les; S'Albufera és avui el lloc d'Europa on és més fàcil veure aquesta rara espècie en llibertat.

1 comentari:

Carlota ha dit...

Doncs a jo ja m'agrada el mot de banyuda... és el popular! me recordes els canvis de noms que fa la SEO, que ara a aquesta li diu 'focha moruna' i no 'focha cornuda' i a la 'polla de agua' li diuen 'gallineta de agua' :-)).

I en Bernis,,, a la seva primera llista d'aus d'Espanya sí que en va fer d'adaptacions (págalo en vez de 'cágalo', per exemple)... però se li va colar un: el 'chochín', jeje.
Más besos,
Carlota